Genel Hususlar-Akaryakıt Neden Gece Alınmalı?
Ana Sayfa
Hakkımda
Albüm
Onur Sayfası
Atatürk Sayfası
Üstün Soyağacı
Ziyaretçi Defteri
İletişim


T.C. Merkez Bankası
Döviz Kurları
Döviz
Alış
Satış
USD
34.1398
34.2013
EUR
37.6516
37.7195
GBP
44.8543
45.0882
SAR
9.0898
9.1062
JPY
23.2620
23.4161
RUB
0.35753
0.36221
 
Hava Durumu

ANKARAANKARA

ANKARA
Site İçeriği
.  Hakkımda
.  Albüm
.  Onur Sayfası
.  Atatürk Sayfası
.  Üstün Soyağacı .  Ziyaretçi Defteri
.  İletişim
.  Genel Hususlar
.  Tarihi ve Güncel Olaylar
.  Gezi Rehberleri
.  Mesajlarım
.  Haftanın Sayfası
.  Kur'an-ı Kerim Meali
.  Türkçe İsimler Sözlüğü
.  Ülkeler
.  İllerimiz
.  E-Kitaplar
.  Soru Cevap  
.  Haberler
Kardeş Web Siteleri
.  www.besahukuk.com
.  www.kalpakogullari.hleve
ntustun.com

.  www.sinavanaliziyap.hlev
entustun.com

.  www.karikmefrusat.com

GENEL HUSUSLAR

Akaryakıt Neden Gece Alınmalı?

Akaryakıt almadan önce, istasyonda bulundurulması gereken ölçü kabı ile pompanın litre kontrolünü yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Ya da akaryakıtı gündüz aldığınız zaman (sıcak havalarda) 100 litrede 2 litre kayıp olabileceğini…

EPDK’nın lisans izni verdiği petrol istasyonlarında, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan rutin ölçü denetimlerinin yanı sıra tüketici de denetimde bulunabiliyor.

Çoğu araç sahibi tarafından bilinmediği belirtilen uygulamada, istasyonlarda zorunlu olarak bulundurulan ölçek, pompadaki litrenin doğruluğunu kesinleştirmek amacıyla, tüketici tarafından kullanılabiliyor.
Genellikle 5-10 litrelik şeklinde bulundurulan ölçek kaplarına konulan akaryakıtın litresi ile pompadaki litrenin tutmaması durumunda ise, pompadaki ”brodi ölçeği” ayarı ile oynandığı ortaya çıkıyor.
 
Ölçeğe konulan akaryakıtın litresinin ölçekteki yoğunluk payı çizgisinin altında çıkması durumunda, tüketici hakkını aramak amacıyla Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor.

Petrol istasyonlarının EPDK tarafından verilen lisans gereği, uymak zorunda oldukları çok sayıda kural bulunuyor. Ölçü ve Ayarlar Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, akaryakıt istasyonlarında litre denetimleri yapmakla birlikte, tüketicilerin de pompa litresinden şüphelendikleri istasyonlar hakkında şikayetçi olmaları gerekiyor.

”AKARYAKITI GECE ALIN”.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın, güneşe ve sıcağa maruz kalan akaryakıtta genleşmeyle 100 litrede 2 litre kayıp ortaya çıkabileceğini belirtti.
Yıl bazında değerlendirildiğinde litre kayıplarının daha da önem kazandığını ifade eden Aydın, ”Araç sahipleri de, tıpkı petrol istasyonlarının rafinerilerden yaptığı gibi, akaryakıtını sıcağın olmadığı gece almalı. Soğuk havada alınan akaryakıtta kayıp yaşanmaz” dedi.

 

 

 

 

 

 













ZİYARETÇİ SAYACI
 
  Online Ziyaretçi Sayısı : 28
  Bugünkü Ziyaretçi Sayısı : 26
  Dünkü Ziyaretçi Sayısı : 21
  Bu Ayki Ziyaretçi Sayısı : 115
  Toplam Ziyaretçi Sayısı : 63597
SOSYAL BAĞLANTILAR
H.Levent ÜSTÜN - Her Hakkı Saklıdır © 2015
hlustun@hotmail.com