Aradaki Fark
Ana Sayfa
Hakkımda
Albüm
Onur Sayfası
Atatürk Sayfası
Üstün Soyağacı
Ziyaretçi Defteri
İletişim


T.C. Merkez Bankası
Döviz Kurları
Döviz
Alış
Satış
USD
34.1398
34.2013
EUR
37.6516
37.7195
GBP
44.8543
45.0882
SAR
9.0898
9.1062
JPY
23.2620
23.4161
RUB
0.35753
0.36221
 
Hava Durumu

ANKARAANKARA

ANKARA
Site İçeriği
.  Hakkımda
.  Albüm
.  Onur Sayfası
.  Atatürk Sayfası
.  Üstün Soyağacı .  Ziyaretçi Defteri
.  İletişim
.  Genel Hususlar
.  Tarihi ve Güncel Olaylar
.  Gezi Rehberleri
.  Mesajlarım
.  Haftanın Sayfası
.  Kur'an-ı Kerim Meali
.  Türkçe İsimler Sözlüğü
.  Ülkeler
.  İllerimiz
.  E-Kitaplar
.  Soru Cevap  
.  Haberler
Kardeş Web Siteleri
.  www.besahukuk.com
.  www.kalpakogullari.hleve
ntustun.com

.  www.sinavanaliziyap.hlev
entustun.com

.  www.karikmefrusat.com

ATATÜRK SAYFASI

Aradaki Fark

ATATÜRK’ü, Bağımsızlık Savaşını başlatması için Anadolu’ya Vahdettin’in gönderdiğini iddia eden saltanat ve hilâfet özlemcisi kimi çevreler, tarihsel gerçekleri pervasızca çarpıtmaktadır. Bu çevrelerin iddialarına gösterdikleri kanıt, ATATÜRK’le Vahdettin arasında sarayda geçen “Paşa isterseniz devleti kurtarabilirsiniz.” şeklindeki bir konuşmadır. Konuşmada geçen bu sözün kurtuluş savaşını başlatmak için söylendiğini savunan bu çevreler, nedense Sevr Antlaşması’nı kabul edenin, Kurtuluş Savaşı’nı isyan hareketi olarak görenin ve Mustafa Kemal Paşa'nın idam fermanını onaylayanın aynı padişah olduğunu bir türlü görmek istemezler. Bu tür yaklaşım biçimleri olsa olsa bir gafletin sonucudur.

Vahdettin, “Paşa isterseniz devleti kurtarabilirsiniz.” ifadesini kullanırken Mustafa Kemal Paşa'dan beklentisi şudur: “İtilâf devletlerinin emir ve isteklerinin yerine getirilmesini sağla, Anadolu’da olası işgallere karşı ortaya çıkabilecek direnişi engelle.” Padişah, bunların yapılması durumunda İtilâf devletlerinin Anadolu’da kalıcı olmayacaklarına ve bir süre sonra çekip gideceklerine inanıyordu. Yani, kurtuluşu teslimiyette görüyor ve silâhlı bir mücadeleyi asla düşünmüyordu. Asıl korkusu silâhlı mücadeleye başvurulacak olursa tahtın da elden gideceği endişesiydi. Kurtuluş Savaşı’nı isyan hareketi olarak görmesinin nedeni de buydu. Milletine ve kendine güveni olmayan Padişahtan farklı bir tavır da beklenemezdi. Aşağıdaki anekdotta da bu gerçeğin altı çizilmektedir:

Anadolu’ya geçmek için hazırlıklarını tamamlayan ATATÜRK, Yıldız Sarayı’na gitti. Son Osmanlı Padişahı Vahdettin, onu çok küçük bir odada kabul etti. Hemen hemen diz dize oturdular.
Padişahın sağında mini bir masa üzerinde güzel ciltlenmiş kalınca bir kitap, bir Osmanlı tarihi vardı. Pencereden Boğaz, Boğaz’ın mavi sularında birbirine paralel dizilmiş ve toplarını saraya çevirmiş olan düşman savaş gemileri görünüyordu.
Padişah ona dedi ki:
- Paşa, devletimize çok hizmet ettin; bunların hepsi artık bu kitaba geçmiştir!
Elini Osmanlı Tarihi’ne koydu, bastı ve ilâve etti:
- Tarihe geçti!...
Sonra dedi ki:
- Bunları unutunuz. Asıl bundan sonra yapacağınız hizmet şimdiye kadar yaptıklarınızdan mühim olacaktır. Paşa, isterseniz devleti kurtarabilirsiniz!
ATATÜRK yanıtladı:
- Bu yolda elimden geleni yapacağıma emin olmanızı rica ederim.
Vahdettin:
- Muvaffak olunuz! diyerek ayağa kalktı.
Ziyaret sona ermişti.

Padişah, ondan düşmanların arzularını yerine getirmesini bekliyordu; elinde hiçbir kuvvet kalmamış olan devletin ancak böyle, düşmanların hoşuna giderek kurtulacağını sanıyordu. Bilmiyordu ki, kuzuyu yemeğe karar vermiş olan kurt için bahane bulmak gayet kolaydır.

ATATÜRK de devleti kurtarmak istiyordu; fakat düşmanlara yaranmakla değil, milletin bitmez tükenmez hürriyet ve istiklâl aşkını, cesaret ve fedakârlık duygularını harekete geçirerek...

İşte Türk milletini anlamamış bir adamla, anlamış adamın arasındaki fark...

 

 

 

KAYNAK : Banoğlu; Sf. 86-87 ; Atatürk'ten Anekdotlar - Genelkurmay Başkanlığı

 


ZİYARETÇİ SAYACI
 
  Online Ziyaretçi Sayısı : 56
  Bugünkü Ziyaretçi Sayısı : 54
  Dünkü Ziyaretçi Sayısı : 21
  Bu Ayki Ziyaretçi Sayısı : 143
  Toplam Ziyaretçi Sayısı : 63625
SOSYAL BAĞLANTILAR
H.Levent ÜSTÜN - Her Hakkı Saklıdır © 2015
hlustun@hotmail.com